Enicar Sherpa Graph MK4 EPSA Compressor case.

Ongeveer 2700 zijn er gemaakt van dit type. Eind jaren ’67. Dit model Enicar is op het moment erg populair. Vooral vanwege de maat van de kast. Het is echt een grote chronograaf.  Met een doorsnede van ruim 40MM doet hij absoluut niet onder aan de huidige chrono’s. In die jaren echt een blikvanger omdat 37MM en kleiner eigenlijk de standaard waren. Klein was in na de jaren 50. Logisch eigenlijk. Het is moeilijker om een klein uurwerk te fabriceren dan een groter uurwerk in een grotere kast. Dit model noemen de verzamelaars ook wel de MK4. Dit vanwege de plaat en de wijzers.

De plaat is zwart met wit/zilveren registers. Het valjoux 72 uurwerk zit een stalen ‘EPSA‘ kast. Ook wel compressor kast genoemd. Dit vanwege de manier hoe de kast geperst en ‘geseald” is. Enicar gebruikte deze EPSA cases voor meerdere modellen. Onder andere de ‘Super dive” maar ook de Sherpa guide GMT. Deze Enicar Sherpa Graph MK4 is helemaal origineel en heeft zelfs de beroemde ‘Waffle crown’. De meeste kronen overleven de 50 jaar niet. En ze zijn niet meer te vinden.

Het merk Enicar bestaat al sinds 1914. De familie Racine waren de oprichter. Het is dan ook grappig om the weten dat Enicar eigenlijk de familie naam achterstevoren is. Zij produceerde meerde modellen. Maar werden echt bekend met hun ‘tool watches’. Oa voor de luchtvaart, berg beklimmers en duikers. Er werden ook meerdere expedities gesponsord door Enicar. Ook de Rallysport was befaamd om zijn Enicar sponsor contract’s. Een beetje zoals Rolex nu in de Formule 1. Inmiddels bestaat er een grote schare fans van deze horloges. In een absolute nichemarkt. Want heel veel chronografen uit deze serie zijn er niet gemaakt. Van het eerste model Sherpa Graph zijn er maar 500.

Er is inmiddels ook een prachtig boek over geschreven door een zeer bevlogen Nederlandse auteur. U krijgt bij aanschaf van deze Enicar Sherpa Graph MK4 het boek gratis van ons erbij. Wilt u een prachtige Enicar kopen dan bent u hier aan het juiste adres.