Rolex Datejust staal/goud          Date just in time, de Rolex Datejust.

Het eerste horloge met een automatisch veranderende datum. Geplaatst op de 3 uurs positie, de voor vele horloges nu gangbare plek. De klok wordt geintroduceerd in 1945, het jaar waarin Rolex zijn 40ste verjaardag viert. Het heeft veel gelijkenis met de “Bubbleback”, alleen is het een fractie dikker. Deze reference 4467 Jubilee wordt alleen geleverd in 18k goud met de “coin-edged” bezel. Met zijn 36mm kast is dit het vlaggenschip van Rolex.

1954 markeert de start van verandering voor de Datejust. In dit jaar wordt de cyclopslens aangebracht op het glas. In 1957 wordt de bubbleback vervangen met de komst van het plattere 1065 caliber. Ook wordt vanaf dit jaar de Datejust geproduceerd in roestvrijstaal.

Aanvankelijk als geschenk voor US Air Force piloten wordt de Rolex Turn-of-Graph gebaseerd op de Datejust geintroduceerd in 1955. Deze Rolex is gebaseerd op de Datejust met als extra een roterende bezel. Hiermee kunnen tijd intervallen worden bijgehouden.

Day-Date

 

De Rolex Datejust krijgt in 1956 een broer namelijk de Rolex Day-Date. Met een iets kleinere kast, nameliRolex Day-Date wit goud jk 34mm, krijgt deze de bijnaam “President” omdat zoals gezegd wordt Rolex deze Day-Date cadeau geeft aan president Eisenhower. De Day-Date heeft als eerste horloge ter wereld een automatisch veranderende dag aanduiding op de twaalf uurs positie. Deze aanduiding komt tegenwoordig in 28 talen op de markt. De Day-Date ondergaat ongeveer dezelfde evolutie als de Datejust na zijn introductie. Alleen heeft de Day-Date zich altijd meer in het “hogere” sigment bevonden daar het horloge alleen wordt geleverd in edele metalen.

Het nieuwe 3135 caliber is de start van de “quick set” eigenschap geintroduceerd in de jaren zeventig. Het maakt het mogelijk de datum onafhankelijk van de tijd aan te passen. Met deze introductie verandert ook het uiterlijk van de klok. Zoals: een geheel nieuwe kast en een andere vorm plaat. De plaat komt tegenwoordig in veel verschillende kleuren en afwerkingen. Het caliber 3055 doet hetzelfde voor de Day-Date. Het 3135 uurwerk wordt in 1988 vervangen door het 3155 caliber met zijn “double quickset” die het mogelijk maakt de datum en de tijd gemakkelijk aan te passen.

 

Datejust II

Rolex 3136 uurwerk met parachrome veer

Behalve de introductie van het sapphire mineral crystal glas, ondergaan de Rolex Datejust en de Day-Date in de tachtig- en negentiger jaren geen grote veranderingen. De klok komt ook uit met de gladde bezel naast de al welbekende Fluted bezel. De Datejust komt inmiddels ook in drie maten te weten 26mm (Dames),the 31mm (Midden) en the 36mm.

Net als Rolex gedaan heeft met andere modellen komt er in 2009 een tweede serie uit van de Datejust: de Rolex Datejust II. Het heeft het door Rolex zelf ontwikkelde en geproduceerde 3136 uurwerk, geplaatst in een grotere kast van 41mm. Hetzelfde geldt voor de Day-Date die als de Day-Date II op de markt komt , ook met een 41mm kast, maar dan met het 3156 uurwerk. Beide uurwerken zijn voorzien van de gepatenteerde Parachrom hairspring.

De Day-Date blijft tot op de dag van vandaag de luxe versie die alleen leverbaar is in geel goud, wit goud en platinum maar uiteindelijk is en blijft de Datejust toch wel de bekendste Rolex aller tijden.

U vindt hier ons actuele assortiment:https://www.nlwatch.nl