De geschiedenis van de Rolex Daytona begint met de vandaag de dag geheten pre-Daytona, de Ref 6238 Chronograph. Deze voorganger heeft de bekende tachymeter op de plaat. Met de komst van de Ref 6239 in 1963, de daadwerkelijk eerste Rolex Daytona, verplaats de tachymeter naar de bezel waar hij wordt  ingegraveerd. Dit wordt één van de meest prominente eigenschappen van dit horloge.

Rolex Daytona Cosmograph

De nu wel bekende Daytona word geïntroduceerd als de Cosmograph Rolex 24 huurs Le Mans race Daytonaen het idee is om het horloge de naam Rolex LeMans te geven. Maar er wordt uiteindelijk gekozen voor de naam Daytona. Waarom Rolex voor de naam Daytona kiest, wordt over gedebatteerd. Het kan zijn als referentie aan Sir Malcolm Campbell de “The Speed King”. Hij was de eerste echte ambassadeur van Rolex en brak zijn snelheidsrecords op Daytona beach. Het kan ook gewoon briljante marketing zijn en te maken hebben met de opkomende markt in de US en de verbintenis van Rolex aan de Daytona International Speedway. Rolex sponsort hier jaarlijks sinds 1962 de Rolex24. De naam Daytona verschijnt pas na 1964 op de plaat.

Een ander prominent verschil tussen de Daytona en andere Rolex modellen is de twee kleurige plaat. Hij komt in eerste instantie uit met een zwarte plaat met witte sub-platen en in een witte plaat met zwarte sub-platen. Dit doet Rolex voor het eerst en het geeft de Daytona samen met de tachymeter het bekende herkenbare uiterlijk. Rolex continueert het verwerken van twee kleuren in de gehele plaat tot op de dag van vandaag. Ook al moet er worden bij vermeld dat Eric Clapton een Daytona in zijn bezit had met een monochrome zilverkleurige plaat met de bijnaam “Albino”.

De tachymeter schaal die is gegraveerd op de bezel loopt tot 1967 opRolex Daytona 6240 Albino tot 300. Op modellen daarna op tot 200, tot en met de uitgave van de gelimiteerde editie Ref 16528 die een tachymeter tot 400 heeft. Daarna volgen er andere modellen. De allereerste Daytona’s tot ongeveer 1964 hebben een marker bij 275. Dat maakt deze modellen zeer uitzonderlijk en prijzig maakt, maar niet zo uitzonderlijk als de double swiss underline variant.

In 1965 komt de Ref 6140 uit met een behoorlijk ander uiterlijk dan het origineel. Dit vanwege zijn met plastic ingelegde bezel met daarop de tachymeter in witte cijfers. Deze klok komt alleen uit in roestvrij staal en heeft draaiknoppen in plaats van drukknoppen om de kast meer waterdicht te maken.

De Ref 6141 komt een jaar later uit, heeft drukknoppen en wordt niet alleen geleverd in roestvrij staal maar ook in andere materialen waaronder goud.

Paul Newman Rolex Daytona

Paul Newman Daytona

De naam die het meest wordt geassocieerd met de Rolex Daytona is natuurlijk Paul Newman. Ook al hebben Rolex en Mr Newman zogezegd nooit een zakelijke overeenkomst gehad, het feit dat Mr Newman de Daytona droeg en het feit dat Rolex hier op marketinggebied kundig gebruik van maakte, heeft ervoor gezorgd dat deze specifieke Daytona’s zeer gezocht zijn en uitermate prijzig zijn geworden. De “Paul Newman” Daytona onderscheidt zichzelf van de “normale” Daytona door het gebruik van verschillende platen.

De Rolex Daytona verandert niet veel totdat in 1988 het Valjoux 727 kaliber wordt vervangen door het zelf opwindende 4030 kaliber gebaseerd op de Zenith El Primero 400. Met deze verandering groeit het horloge naar 40mm diameter en de referentienummers veranderen door het toevoegen van een extra cijfer. Met de introductie van dit nieuwe model stijgt de verkoop aanzienlijk. Tot dan toe was de Daytona geen hoogvlieger qua verkoopcijfers tegenwoordig. Door de timing van Rolex met betrekking tot het uitgeven van het nieuwe model in de hoogtij van het verzamelen van horloges neemt ook de waarde van de oudere Daytona’s aanzienlijk toe. Deze Oyster Perpetual Cosmograph Daytona Chronometer blijft in productie tot het jaar 2000.

In 2001 wordt het kaliber 4030 vervangen door het 4130 kaliber, geheel ontworpen en gemaakt wordt door Rolex zelf. Daarmee krijgt de Daytona als een van de laatste modellen zijn eigen uurwerk. In 2013 bestaat de Daytona 50 jaar. Dit wordt gemarkeerd worden met de uitgave van de Ref 116506. Deze Daytona is geheel vervaardigd uit 950 platinum, met een ceramic bezel en het 4130 kaliber. Gezien het prijskaartje van $75000 is dit waarschijnlijk geen horloge voor de “gewone” man, maar al vanaf de introductie een collectors item.

U vindt hier ons actuele assortiment: https://www.nlwatch.nl

Rolex Daytona platinum uigebracht in 2013 voor 50 jarig jubileum