rolex crown

De Rolex Historie

 

Rolex is altijd omringd geweest met uitzonderlijke mensen, die betrokken zijn bij uitzonderlijke gebeurtenissen.

De visie van een zeer uitzonderlijke man: Hans Wilsdorf.

 

Hans Wilsdorf wordt geboren op 22 maart 1881 in Kulmach Bavaria. Hij heeft vanaf zijn twaalfde voor zichzelf moeten opkomen, nadat zijn ouders plotseling overlijden. Zijn moeder behoort tot de brouwerijfamilie Maisel en Wilsdorf erft een behoorlijke som geld. Later in zijn leven op een terugreis naar London, wordt dit geld van hem gestolen.
Wilsdorf gaat naar het internaat en vervolgens naar een business school. Daarna gaat hij in 1900 richting Chaux-de-Fonds Zwitserland. Nadat hij een korte tijd werkt voor een parel dealer in Geneva gaat hij werken voor Cuno Korten.
Cuno Korten exporteert Zwitserse uurwerken. Wilsdorf krijgt de verantwoordelijkheid voor de handelscorrespondentie aangezien hij Engels, Duits en Frans spreekt. In deze tijd wordt Hans Wilsdorf gegrepen door de perfectie en de schoonheid van uurwerken.

wilsdorf and davis
In 1902 moet Wilsdorf korte tijd terug naar Duitsland voor zijn militaire dienst. Daarna vertrekt hij naar London en laat zich inschrijven als Brits staatsburger. Hij werkt tot 1905 voor een klein bedrijf dat uurwerken produceert. Met de tijd heeft Wilsdorf genoeg kennis, vaardigheden en vertrouwen vergaard om samen met zijn zwager Alfred Davis een eigen bedrijf op te zetten: Wilsdorf&Davis. En zoals we nu weten ontwikkelt dit kleine bedrijf zich tot het leidende bedrijf op het gebied van uurwerken in de wereld.

De merknaam Rolex wordt al geregistreerd in 1908 in La Chaux-de-Fonds en in Engeland in 1912. Terwijl de bedrijfsnaam Rolex pas is geregistreerd op 8 november 1915. Maar het begint allemaal met Wilsdorf&Davis in Londen. Het bedrijf importeert Hermann Aegler’s Zwitserse uurwerken en plaatst die in kasten van hoge kwaliteit. Deze kasten worden meestal alleen gemerkt met W&D aan de binnenzijde van de deksel. Het is in die tijd de gewoonte dat de juweliers die de uurwerken verkopen hun eigen naam op de plaat plaatsen. Rolex verschijnt pas veel later, rond 1926, als merknaam op de plaat.
De focus van Wilsdorf ligt bij polshorloges. Tegen 1912 krijgt het polshorloge steeds meer aandacht. Voor die tijd werd het alleen in beperkte mate gedragen door dames. Rolex verkrijgt als eerste het certificaat “worlds first wristwatch chronometer rating” van de school of horology in Bienne. Rolex bewijst dat een polshorloge accuraat kan zijn. Hieraan wordt toegevoegd het “Class A certificate of precision” van het Kew Observatory in Engeland, dat hiervoor alleen nog maar is uitgegeven aan chronometers van de marine.
Dit alles maakt dat Wilsdorf in 1912 de voor die tijd grootste deal kan maken met betrekking tot uurwerken met Aegler.

De Oyster

Zaken gaan goed voor Wilsdorf en Rolex. Met het uitbreken van de eerste wereld oorlorolex soldierg komt er een nog grotere vraag voor polshorloges. Maar de oorlog heeft ook tot gevolg dat de tarieven voor bijvoorbeeld goud en andere waardevolle materialen nodig voor het vervaardigen van de uurwerken stijgen vanwege de handelsrestricties tegen Duitsland. Deze restricties zorgen voor de stap terug naar Bienne, Zwitserland in 1919 voor de productie van de uurwerken en Geneve voor de creatie van de kasten en het assembleren van de horloges.

In 1920 wordt Motres Rolex S.A. geregistreerd in Geneve. 5 jaar later volgt het beroemde handelsmerk de kroon, die dan verschijnt op de plaat.

Op 29 juli 1926 in Zwitserland en op 28 februari 1927 in Londen registreert Wilsdorf de eerste waterdichte kast genaamd de Oyster. Om aan de wereld te bewijzen dat de Oyster echt waterdicht is en om Rolex voor eens en voor altijd op de spreekwoordelijke kaart te zetten adverteert Wilsdorf voor een voor die tijd astronomisch bedrag. Ook laat hij Miss Mercedes Gleitze het kanaal overzwemmen met een Rolex Oyster om haar nek. Het horloge blijft voor de tien uur durende tocht waterdicht in zout water van zo rond de 10 tot 14 graden. Het werpt zijn vruchten af, de Daily News schrijft over de “the greatest triumpf in watchmaking”.

Ook al is de Oyster waterdicht, hij is dat niet wanneer hij moet worden opgewonden. Om dit probleem op te lossen werkt Wilsdorf een al bestaand idee uit en ontwikkelt het eerste zelfopwindend uurwerk. Dit vooruitstrevende denken en deze inventiviteit wordt gerealiseerd in 1931 en maakt opnieuw duidelijk waar Rolex voor staat. In de woorden van Andre J. Heiniger voormalig CEO van Rolex “Rolex is evolutionary not revolutionary”. En deze manier van denken zorgt ervoor dat Rolex als eerste horlogemakers bedrijf klasse certificaties krijgt van alle vier de grote observatoriums namelijk, Kew, Geneva, Besancon and Neuchatel.

sir malcolm

Hoogste snelheden

Sir Malcolm Campbell ” The speed king” is de eerste echte ambassadeur van Rolex. Hij breekt in 1933 het snelheidsrecord op land met een snelheid van 272 miles per uur. Hierbij draagt hij een Rolex Oyster.Tussen 1924 en 1936 breekt hij het record nog 9 maal. Er wordt zelfs een Malcolm Campbell model uitgegeven door Rolex.
De introductie van het automatische datum mechanisme in 1945 markeert het 40 jarig bestaan van Rolex en wordt geïntroduceerd als caliber 740. De Datejust, dat staat voor date just in time heeft, net als veel moderne horloges nu, de datumaanduiding op de plaats waar de drie staat. Dit is namelijk het eerste wat je ziet als het horloge van onder een shirt met lange mouwen vandaan komt. In dat zelfde jaar verkrijgt Rolex het 50.000ste officiële test certificaat vanuit Bienne.

Hans Wilsdorf zet in 1946 de The Tudor Watch Company op. Onder dit merk wordt een lijn van horloges opgezet net zo betrouwbaar als Rolex maar met een bescheidener prijs.

Chuck Yeager breekt in 1947 door de geluidsbarriere in de Bell X-1, hij draagt een Rolex Oyster die hij heeft gekocht van zijn eigen, met hard werken, verdiende geld.

                                                             Hoogste hoogte

Al eerder is Rolex naar Mount Everest geweest. Namelijk bij de eerste vlucht over de berg in 1933. In 1953 bedwingen Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay als eerste de top op 8848 meter. Ze dragen hierbij experimentele Rolex Explorers om hun pols. Ook al wordt er beweerd dat het “gewone” Oyster Perpetuals waren.

 

09_Rolex_Deepsea_Challenge1

                                                              Diepste Diep

In 1953 wordt een speciaal ontworpen Rolex Deep Sea Special verbonden aan de buitenkant van Auguste Piccard’s bathyscaphe die een diepte van 3115 meter bereikt in het Middenlandse-zeegebied. Een record dat uiteindelijk wordt verbroken door de Trieste bathyscaphe op 23 januari 1960. De Trieste duikt op 23 Januari 1960 naar 10911 meter in de Marianentrog en Rolex duikt weer meein de vorm van de Rolex Deep Sea Special.

Op 26 maart 2012 gaat Rolex nogmaals mee naar het diepste punt op aarde. Afdalend in de “Deepsea Challenger” naar 10908 meter onder zeeniveau in de Marianentrog. De expeditie Deepsea Challenge van filmmaker James Cameron neemt het experimentele duikers horloge Rolex Deepsea Challenge met zich mee. Rolex bewijst dat het horloges kan maken die bestand zijn tegen de meest extreme condities.

En naast alle bovengenoemde gebeurtenissen in 1953 introduceert Rolex ook de Turn-O-Graph, de voorganger van de beroemde Submariner.

In 1954 komt de 6542 op de markt. Dit fameuse uurwerk is de GMT. Deze klok komt voort uit het idee dat Rolex horloges wil maken voor specifieke sporten, beroepen enz. Dus toen Pan-Am Rolex benaderde voor een horloge waarop de Greenwich Mean Time is af te lezen, wordt de GMT ontwikkeld uit een bestaande Turn-O-Graph, waar een extra hand aan wordt toegevoegd die de 24 uurs indicatie aangeeft. De GMT wordt ook het eerste sport/aviator horloge waar het cyclops raampje op verschijnt. Het nieuwe model komt uit in 1983: de GMT Master II en heeft de mogelijkheid drie tijdzones aan te duiden.

Zowel de Submariner 6204 en 6205 (waterdicht tot 100 meter) als rolex-cosmograph-daytona-platinum-baselworld-2013_0-100_3de Milgauss en de damesversie van de Oyster Perpetual Day-Date (een horloge wat tegelijkertijd de datum en de dag aangeeft) komen uit in 1954. De heren versie van de Day-Date komt uit in 1958 en wordt vandaag de dag gemaakt in 26 talen.
De Submariner viert zijn 50ste verjaardag in 2004 met het uitkomen van een anniversary model waterdicht tot 300 meter.
De Milgauss komt terug in 2007 nadat de productie ervan is gestopt in 1988. Het horloge is net als zijn voorganger anti-magnetisch en het meest in het oog springende kenmerk, de oranje seconde hand ontbreekt niet.

In 1955 wordt er nog een fameus horloge geintroduceerd, de Rolex Chronograph, de reference 6234. Dit is de grootvader van de zo mooie Daytona. Waarvan nu de klokken met de zogenaamde“Paul Newman” platen een van de meest waardevolle en meest gezochte horloges ter wereld zijn. Het horloge had bijna Le Mans Chronograph geheten. Misschien als tribute aan Sir Malcolm Campbell (die zijn snelheidsrecords op Daytona beach maakte) of misschien gewoon marketing strategie (de markt in Amerika is aanzienlijk) krijgt het horloge de naam Daytona mee. Op de vroege Daytona’s staat de naam overigens niet op de plaat.

 

                           Hans Wilsdorf Trust

Tijdens dhans wilsdorfe vijftiger jaren opent Rolex ondernemingen in Bombay, Brussels, Buenos Aires, Dublin, Havana, Johannesburg, London, Milan, Mexico City, New York, Paris, Sao Paulo en Toronto. Er zijn inmiddels naar schatting 1239 Rolex winkels verspreid over de wereld.

Op 6 July 1960 in Geneve komt de oprichter van Rolex, Hans Wilsdorf te overlijden. Al na het overlijden van zijn eerste vrouw in 1944 zet Hans Wilsdorf de Hans Wilsdorf Foundation op waarin hij al zijn aandelen in Rolex achterlaat. Deze stichting zorgt ervoor dat een deel van de winst van Rolex word verdeelt onder goede doelen.

Tot vandaag de dag valt Rolex onder het Hans Wilsdorf Trust. Dit Trust zorgt ervoor dat Rolex wordt geleid volgens hde regels opgezet door Hans Wilsdorf waaronder bijvoorbeeld dat Rolex nooit mag worden verkocht en nooit publiekelijk zal worden gemaakt.

Rolex heeft een toekomst gebouwd als werelds leidend horlogemakers bedrijf. Het produceert na zegge 2000 horloges per dag van de hoogste kwaliteit en staat consequent geregistreerd in de top 100 van bedrijven ter wereld.